Cruisen met de MSC Divina

Onze eerste cruise

MSC DivinaIn de zomer van 2018 maakten we onze eerste cruise op de Middellandse Zee met de MSC Divina. Met een Middellandse Zee-cruise zie je in korte tijd verschillende mooie steden, terwijl je op het schip alle faciliteiten en luxe hebt die je je wensen kan.

Onze cruise van 7 dagen begint in Rome, waar we aan boord gaan. Van daaruit bezoeken we eerst de eilanden Sicilië, Sardinië en Mallorca. Vervolgens keren we via Valencia, Marseille en Genua weer terug in Rome.

route kaartje cruiseVoor de kinderen (zoon van 13 jaar, dochter van 11 jaar) had ik een kaartje gemaakt met de bestemmingen die we aan zouden doen en de datums erbij, zodat ze konden bijhouden waar we waren. Je vaart namelijk elke nacht naar een andere bestemming, en wordt dus elke ochtend ergens anders wakker.

In deze blog beschrijf ik onze ervaringen aan boord. Hoe is dat nou, zo’n cruise? En wat vinden de kinderen ervan?

Shuttle service

De MSC Divina vanuit het vliegtuigWe vliegen naar Rome en zien vanuit het vliegtuig ons schip al liggen. Als je met een cruise vanaf Rome vertrekt dan ligt het schip in de haven van Civitavecchia, zo’n 70 km ten noorden van Rome en het Fiumicino airport.

In de ontvangsthal van het Fiumicino airport wachten we op de shuttle van MSC. Omdat het onze eerste cruise is en het schip niet willen missen door eventuele files hebben we deze shuttle service van MSC geboekt.

Aan boord

Volgens de incheck papieren mogen we pas om 14 uur aan boord, maar het gaat allemaal erg snel en om 12 uur zijn we al op het schip. Onze balkonhut is nog niet klaar, dus besluiten we eerst te gaan lunchen in het buffetrestaurant.

We zijn verbaasd over de grootte van het buffetrestaurant en over de ruime keuze in gerechten. Het is zo groot dat als je langs het buffet loopt er op den duur weer dezelfde gerechten voorbijkomen. Dit is goed om te weten, want als er bij een bepaald gerecht een rij staat, dan kun je beter doorlopen tot je het gerecht opnieuw voorbij ziet komen, vaak is daar geen rij. Ik denk dat alle gerechten wel zo’n 4x voorbijkomen.

Bij het buffet is ook een kindergedeelte, met gerechten die de meeste kinderen lekker vinden, zoals pasta, pizza, worstjes, hash browns, patatjes, pannenkoeken, etc. Dit gedeelte is heel speels aangegeven met een gekleurd hekje en een boog waar je alleen onderdoor kunt als je kleiner bent dan 1,40 meter.

De meeste gerechten zijn ook te vinden in het gewone buffet, dus onze kinderen hebben hier geen gebruik van gemaakt. Ze waren hier eigenlijk ook al te oud voor, er staat namelijk ook bij: ‘only 3-11 years old’.

KinderbuffetOmdat we zo’n fan zijn van het buffetrestaurant hebben we hier vervolgens elke ochtend ontbeten. Je kunt ook in een restaurant ontbijten, maar elke ochtend lonkte het buffet weer, er was ook zoveel keuze.

Elke dag was het aanbod weer net iets anders, en je kunt meerdere keren opscheppen, dus het restaurant hebben we voor het ontbijt nooit bezocht. Achteraf wel jammer want ik heb nu geen idee hoe het ontbijt in het restaurant is.

De hut

Na de lunch mogen we onze hut in, het is een balkonhut, en het ziet er eigenlijk uit als een gewone hotelkamer. Er staat een tweepersoonsbed en een bank die in de avond omgetoverd wordt tot twee bedden voor de kinderen.

Elke avond tijdens het avondeten wordt de bank klaargemaakt als bed, en ’s ochtends tijdens het ontbijt wordt er weer een bankje van gemaakt. Ook is er een bureau, tv, kast en badkamer met wc & douche aanwezig.

Op het balkon staat een tafeltje en twee stoelen, een fijn plekje voor een drankje in de zon of voor het slapen gaan.

De hut is op zich redelijk ruim, alleen als het bankje tot bed is omgebouwd dan is er niet zo veel ruimte meer. Er is dan nog maar weinig ruimte naast de bedbank over. Maar voor ons is het gelukkig precies genoeg om langs de slapende kinderen naar het balkon te gaan.

De zwembaden

Onze koffers zijn er nog niet, maar onze zwemspullen zitten in de handbagage, dus we kleden ons om en gaan naar het grote zwembad.

We springen er enthousiast in, en worden meteen tot de orde geroepen door het fluitje van de badmeester. Je mag niet springen in het zwembad, en duiken en bommetje is al helemaal verboden, oeps…

Het is eigenlijk wel logisch dat dat niet mag, want op de drukkere momenten tijdens onze cruise is het zwembad ook best wel vol, en bommetje zou dan inderdaad niet verstandig zijn. Ook is het ‘maar’ 1,80 m diep, dus duiken is ook geen goed plan.

Behalve het diepe gedeelte heeft het centrale zwembad aan de zijkanten ondiepere gedeeltes, ideaal voor kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen, die kunnen hier lekker spetteren.

cruise met kinderen: glijbaan op de MSC DivinaOp het schip zijn nog meer zwembaden, waaronder één op het achterdek en één met een schuifdak, hier kun je dus ook terecht als het regent.

Ook is er een hoge waterglijbaan, hier moet je eerst een waiver voor tekenen, vervolgens krijg je een bandje om en kun je er vanaf. De waterglijbaan bevindt zich helemaal boven op het schip, maar was gelukkig niet eng.

Safety briefing

Na het zwemmen hebben we de verplichte safety briefing. Iedereen die die dag aan boord is gekomen moet met de reddingsvesten die in je hut liggen naar het aan jou toegewezen verzamelpunt komen.

Daar scannen ze onze cruisekaarten en geven ze nog wat instructies over wat te doen in noodgevallen. Na deze formaliteit mogen we weer naar de hut, waar onze koffers ondertussen gebracht zijn.

Diner

Om 19:15 worden we verwacht in het restaurant voor het diner. Er zijn twee diner-shifts, wij hebben de vroege shift. Het is van belang dat je op tijd aanwezig bent, wij moeten namelijk klaar zijn zodat de tweede ronde ook op tijd aan tafel kan (om 21:45). Er staat best een grote rij bij het restaurant dus we besluiten naar het buffet te gaan.

De dagen erna zijn we wel steeds in het restaurant gaan dineren. Ook komen we erachter dat de rij bij het restaurant helemaal niets voorstelt, ze openen het restaurant gewoon precies op tijd, en iedereen heeft een vaste tafel, dus in een mum van tijd zit iedereen aan tafel en kun je bestellen.

kindermenuElke avond worden we door dezelfde ober bediend, en serveren ze een 3-gangenmenu. Voor de kinderen hebben ze speciale kindermenu’s, ze kunnen van de kinderkaart bestellen maar ook van de ‘gewone’ kaart, of een combinatie van allebei.

Omdat je elke avond dezelfde ober hebt, weet hij al snel welke drankjes en broodjes we willen, dit geeft een heel persoonlijk tintje aan het diner.

Show

Na het diner is er elke avond een show in het grote Pantheon theater aan de voorkant van het schip. De show duurt ongeveer 45 minuten en wordt 2x per avond gehouden: om 20:15 en om 22:00.

Het theater is echt groot en beslaat meerdere verdiepingen, als je er bent dan vergeet je gewoon even dat je op een cruiseschip zit. Elke avond is er een andere show, en wij zijn naar de Michael Jackson show geweest. Een muziek en dans-spektakel met allemaal bekende hits van Michael Jackson. Zowel wijzelf als de kinderen waren enthousiast over deze ode aan Michael Jackson.

De steden

Elke dag zijn we zelf op pad gegaan naar de bestemmingen die we aandeden. Je kunt ook excursies van MSC boeken, maar wij hadden ervoor gekozen om zelf op pad te gaan. Soms stapte je van het schip af en stond je al bijna in het centrum van de stad, andere keren lagen we wat verder uit de stad en namen we een taxi.

Ook hebben we één keer de (betaalde) shuttle van MSC genomen, maar dat was eigenlijk onhandig. Want met deze shuttle heb je hetzelfde op- en afstap punt, en met een taxi kun je je ergens laten afzetten en op een ander punt weer een taxi terug nemen.

Animatie

Voor de kinderen is er animatie op het schip: er zijn kidsclubs voor verschillende leeftijden. De jongere kinderen kunnen zelf spelen met lego of ander speelgoed, of meedoen met spelletjes of knutsel activiteiten.

Voor de tieners is er een eigen ruimte waar ze kunnen chillen en loungen. Onze kinderen hebben hier geen gebruik van gemaakt. Jammer, want er werden wel leuke activiteiten georganiseerd.

Daily Program

Elke avond word het Daily Program in je hut bezorgd, hierin vind je het programma van de dag. Alle activiteiten, shows, openingstijden en de dresscode van de avond staan erin.

Het is trouwens wel leuk om de dresscode (casual, elegant, white, 70s-80s) te bekijken, want op de white night was ook echt bijna iedereen op het schip in het wit en op de elegante avond zagen we zelfs een stel met een baby met een 3-delig pakje aan en een speen in zijn mond die lag te slapen in een buggy. Die mensen hadden wel heel erg hun best gedaan 😉.

Heerlijke week

En zo ging de week eigenlijk heel snel voorbij, elke ochtend ontbijten in het buffetrestaurant, het schip af om een nieuwe stad te verkennen, terug op het schip nog even bij het zwembad relaxen of op ons balkon een drankje doen, ’s avonds lekker dineren in het restaurant, en dan ter afsluiting van de dag nog een drankje in een bar ergens op het schip of op ons balkon.

Achteraf hadden we misschien wel meer shows willen zien of meer activiteiten op het schip willen doen, maar daar hadden we op dat moment geen behoefte aan. Het was sowieso een hele belevenis: in één week de Middellandse Zee rond terwijl we in alle luxe overal heen werden gevaren.

Laatste dag

Op de laatste avond lag er een folder in de hut met onze vertrektijd en bagagelabels voor de koffers. Het zat er helaas alweer op. We hebben het heerlijk gehad, de week is voorbij gevlogen. We waren nog lang niet uitgekeken op het schip, maar het is niet anders.

We kijken terug op een bijzondere week waar we allemaal van genoten hebben. Bij een volgende cruise zullen we waarschijnlijk wat meer activiteiten doen en shows bekijken, en beter op de dresscode letten 😉.

Meer info MSC Cruises

Ga naar de algemene informatie pagina over MSC Cruises.