Cruise Tips

Ga je voor het eerst cruisen? Hierbij wat tips zodat je goed voorbereid bent voor je eerste cruise. Kijk ook bij FAQ voor de meest gestelde vragen over cruisen met kinderen.

Bij het boeken: kies een goede hut. Ben je snel zeeziek? Kies dan een hut in het midden van het schip, hier zijn de schommelingen het minst voelbaar. Hutten direct onder restaurants, een discotheek of het zwembad kunnen geluidsoverlast hebben. Kijk naar de route die je gaat varen om te bepalen of je aan de rechterkant of linkerkant van het schip wilt zitten: aan welke kant is het meeste te zien?

Ga na of je een drankenpakket nodig hebt. Met een drankenpakket betaal je van te voren een vast bedrag per dag, en kun je vervolgens aan boord gratis koffie, water, frisdrank, wijn, bier en andere drankjes bestellen. Je kunt kiezen voor een pakket incl. of excl. alcoholische dranken. Als je een pakket neemt, dan moet iedereen in jouw hut ook een drankenpakket nemen. De kinderen krijgen automatisch een frisdranken-pakket.

Bekijk van te voren even wat de prijzen van de pakketten zijn, en ga na of je aan boord koffie, frisdrank, wijn, cocktails etc. wilt gaat nemen. Als je bijvoorbeeld geen koffie drinkt en na het avondeten ook maar één drankje drinkt dan haal je het er waarschijnlijk niet uit. Onze cruise was inclusief drankenpakket, maar als we het zelf hadden moeten betalen dan was het niet lonend geweest.

Maak voordat je vertrekt een Cruise Guide van jouw cruise aan op Shorebee. Deze Cruise Guide kun je uitprinten of als een pdf op je telefoon opslaan. In de Cruise Guide staat handige info over al je bestemmingen zoals: de locatie en faciliteiten van de cruise-terminal, hoe kom je van de cruise-terminal naar het centrum of andere bezienswaardigheden (met lokaal transport), wat is er allemaal te zien op je bestemming (highlights).

Verdiep je van te voren in de kledingvoorschriften. Je hoeft echt geen extra koffers met bijzondere kleding mee te nemen. Maar kijk even wat voor avonden er zijn. Bij onze cruise was er bijvoorbeeld een White Party-avond, en vrijwel iedereen op het schip had iets wits aan. Het is wel leuk als jij dan ook in het wit kunt, als is het maar een simpel wit t-shirt of blouse.

Reis je met oudere kinderen? Maak een kaartje voor ze met de plaatsen die jullie aandoen. Zo hebben zij ook enig idee waar ze zijn. Bij onze Middellandse Zee cruise pakte onze dochter elke ochtend even haar kaartje erbij om te kijken waar we ons nu weer bevonden.

Doe je zwemkleding in je handbagage op de dag dat je aan boord mag. Als je aan boord gaat dan check je namelijk je koffers in, en aan het eind van de middag worden je koffers naar je hut gebracht. Als je je zwemkleding in je handbagage hebt dan kun je meteen al een duik nemen in een van de zwembaden aan boord. Doe ook andere belangrijke dingen in je handbagage zoals medicijnen of belangrijke spullen voor de kinderen.

Maak op het schip duidelijke afspraken met je (oudere) kinderen over waar/wanneer je elkaar weer ziet. Als het schip op zee is dan heeft je telefoon geen bereik meer, en kun je elkaar dus ook niet meer even bellen of appen om te kijken waar iedereen uithangt (tenzij je een internet-pakket aanschaft). Het is dus van belang om duidelijke afspraken te maken om elkaar niet kwijt te raken op het schip.

Zorg dat je op tijd naar het restaurant gaat. Als je een cruise hebt met een vroege en late dinner-zitting dan betekent dat niet dat je gedurende jouw tijdstip aan kan komen ‘waaien’ in het restaurant. Het diner wordt echt binnen jouw tijdstip uitgeserveerd. Als je een half uur te laat komt dan kunnen ze al bij het hoofdgerecht zijn, en dan is het heel vervelend als jij nog aan je voorgerecht moet beginnen.

Neem zelf een taxi i.p.v. de shuttlebus van de cruise-rederij. Als je een shuttle van de rederij neemt dan is er een bepaalde opstapplek waar je afgezet en weer opgehaald wordt. Het voordeel van een eigen taxi is dat die je kan brengen naar waar jij wilt. En als je weer terug wilt gaan dan neem je gewoon weer een andere taxi vanaf de plek waar jij op dat moment bent. Bij onze cruise waren de kosten van een taxi ongeveer evenveel als de prijs van de shuttle die de rederij aanbood.