Scheepsbezoek AIDAperla

AIDAperla

AIDAperlaDonderdag 11 oktober 2018 mocht ik een kijkje nemen op de AIDAperla. Het nieuwste cruiseschip van AIDA Cruises lag die dag aan de kade in Rotterdam. De AIDAperla is het twaalfde schip van de Duitse rederij.

Het schip is 300 meter lang, heeft 18 dekken, en kan zo’n 3.300 passagiers aan boord hebben. De AIDAperla is sinds juni 2017 in de vaart, en is identiek aan de AIDAprima (2016).

Kusmondje

AIDAperla kusmondjeAl jaren zie ik de AIDA schepen komen en gaan bij de PTA in Amsterdam. Ik woon vlakbij de cruiseterminal, en elke dag als ik over de brug fiets dan zie ik de cruiseschepen liggen.

De schepen van AIDA zijn een bijzondere verschijning, vanwege de knalrode lippen, mooie ogen en golven op de boeg. En vandaag mag ik dus voor het eerst aan boord van zo’n schip met een kusmondje, en dan ook nog de nieuwste!

Vakantie

AIDAperla ontvangstBij de ontvangst in de cruiseterminal van Rotterdam was het net alsof ik zelf ook op vakantie was. Een mannenkoor stond er zeemansliederen te zingen om de passagiers van het schip welkom te heten.

Gekleed in matrozenpakken zorgde dit voor een gezellige sfeer. En na de gebruikelijke paspoort controle en veiligheidscheck was ik vervolgens voor het eerst aan boord van een AIDA schip.

Het eten aan boord

AIDAperla restaurants Ik had al gelezen dat sommige dingen aan boord bij een cruise van AIDA net even anders georganiseerd zijn dan bij de meeste andere rederijen.

Bijvoorbeeld het eten, de meeste rederijen hebben één buffetrestaurant en meerdere à la carte restaurants aan boord. AIDA heeft niet één, maar meerdere buffetrestaurants aan boord.

Semi all-inclusive

AIDAperla semi-all-inclusiveBij de buffetrestaurants is frisdrank, water, wijn en bier inclusief. Bij de meeste andere rederijen moet je wel altijd extra voor je dranken betalen. Daarom noemt AIDA haar cruises ook semi-all-inclusive.

Het buffetrestaurant hanteert twee zittingen, een van 18:00-19:30, en een van 20:00-21:30. Je bent vrij om te kiezen wanneer je naar welk buffetrestaurant wilt gaan.

à la carte restaurants

AIDAperla tapas barMaar je kunt ook kiezen voor een à la carte restaurant. Sommige à la carte restaurants zijn inclusief, dit betekent dat je alleen voor je drankjes moet betalen.

Tenslotte zijn er ook à la carte restaurants waar je zowel voor het eten als de drankjes moet bijbetalen. Veel keuze aan eetgelegenheden dus, aan boord van een AIDA schip.

Restaurants op de AIDAperla

AIDAperla buffetDe AIDAperla heeft in totaal 14 restaurants aan boord, waarvan 5 buffetrestaurants. Buffetrestaurant Fuego is het meest op kinderen gericht met o.a. pizza, pasta en hamburgers. In dit restaurant is ook een kinder-buffet, baby corner (hier kun je gratis melk krijgen), en er staan magnetrons om de melk in op te warmen.

De andere buffetrestaurants hebben allemaal een thema, zo vind je bij Bella Donna een Italiaans buffet. Het Marktrestaurant heeft een Europees buffet, en in East geniet je van de Aziatische keuken. East is elke dag aan een ander land gewijd (Indonesisch, Vietnamees, Thais, etc.). Tenslotte heeft de Weite Welt specialiteiten van over de hele wereld, denk hierbij o.a. aan lekkere curry gerechten, churrasco, burritos, etc.

à la carte restaurants

AIDAperla BrauhausZoals ik al schreef zijn er ook verschillende à la carte restaurants op de AIDAperla, zo is er o.a. een steakhouse, brasserie French Kiss, Gourmet-Restaurant, en een sushi bar aanwezig. En in het Brauhaus staan Duitse gerechten op de kaart.

Het bier wat in het Brauhaus geschonken wordt, wordt aan boord van het schip gebrouwen uit gedestilleerd zeewater. Je kunt tijdens je cruise ook deelnemen aan een excursie aan de brouwerij, om te kijken hoe het bier aan boord gebrouwen wordt.

Kindermenu

AIDAperla kindermenuTijdens de rondleiding zag ik bij een van de restaurants de menukaarten liggen. Behalve de gewone menukaarten lagen er ook kindermenu’s. En dit kindermenu zag er wel heel leuk uit. Op het kindermenu kunnen de kinderen namelijk zelf met een schuifje aangeven wat ze willen eten, drinken en als toetje willen. Bij alle gerechten staat een foto van het gerecht, en de kinderen kunnen de schuifjes op de foto van het gerecht doen, het menu dichtklappen, en aan de ober meegeven.

De kindermenukaart (Tiefseetaucher Menü) is te vinden in verschillende à la carte restaurants. De restaurants doen soms ook nog een extra papiertje in het menu, met een speciaal gerecht van de dag, zodat de kinderen niet elke dag precies hetzelfde menu hebben.

Beach Club

AIDAperla Beach ClubHet gedeelte waar het grote zwembad is, heet bij AIDA de Beach Club. Van te voren had ik al gefantaseerd hoe dit eruit zou zien, zou het echt een strand-sfeer hebben, ligt er ook zand?

Gelukkig lag er geen zand, maar het zwembad was wel groter dan ik tot nu toe gezien heb op een cruiseschip. En wat ik heel leuk vond, is dat het zwembad half binnen, half buiten was. Je kunt dus naar buiten zwemmen.

AIDAperla Beach ClubBinnen stonden palmbomen om het zwembad heen, en er was een beach bar. Wat wel bijzonder is, is dat het dak van het overdekte gedeelte uv-straling doorlaat. Dus als je op je cruise wat koeler weer hebt, maar wel een zonnetje, dan word je toch nog een beetje bruin.

In de Beach Club worden ’s avonds beachparty’s georganiseerd bij ondergaande zon. En als het donker is dan kun je door het dak de sterrenhemel zien. Net als een echte avond op het strand.

Glijbanen

AIDAperla glijbaanBehalve de zwembaden is er nog een lazy river, en twee glijbanen. Deze twee glijbanen zijn identiek en heten ‘racer’. De glijbanen beginnen naast elkaar en gaan o.a. in een doorzichtige buis langs de zijkanten van het schip, de ene aan links en de andere aan rechts.

De kinderen (en volwassenen) kunnen er wedstrijdjes mee doen, wie het snelste beneden is, want er wordt getimed hoe lang je er over doet. Dit is echt iets wat mijn kinderen leuk zouden vinden, kijken wie het snelste glijdt.

Sportief

AIDAperla sportschoolDat AIDA een sportieve rederij is wist ik al, dus dat de sportschool groot zou zijn, had ik al verwacht. Er waren heel veel loopbanden en andere fitness- en krachttraining-apparaten. Ook is er elke dag een programma met sportlessen, zoals yoga, aerobics, pilates, etc. De meeste lessen zijn gratis toegankelijk, en de sportschool is 24 uur per dag open. Geen idee wie er om 3 uur ’s nachts wilt gaan sporten, maar bij AIDA kan het.

Op het schip is behalve de sportschool ook nog een speciaal sportdek aanwezig. Hier vind je een klimparcour, en kun je midgetgolfen, basketballen, en in de winter is er een schaatsbaan. Tenslotte worden er sportieve excursies aangeboden, en kun je je bestemming bijvoorbeeld met een fietsexcursie verkennen.

KidsClub

AIDAperla KidsClubDe KidsClub konden we helaas niet in. In de AIDA KIdsClub worden er voor kinderen van 3-6 jaar, 7-9, 10-11, en tieners vanaf 12 jaar aparte programma’s aangeboden.

Het is echter wel van belang dat je kind een beetje Duits kan spreken. Dus het is handig als je ze van te voren even wat Duitse woordjes leert, zoals bijvoorbeeld ja, nee, ik, jij, etc.

Theatrium

AIDAperla TheatriumNieuw voor mij was het Theatrium. Dit theater bevindt zich namelijk niet in een afgesloten theaterzaal, maar in een open ruimte, in het midden van het schip.

Je kunt er dus gewoon langslopen. In het Theatrium worden 2x per avond voorstellingen gehouden van 45 minuten. De voorstellingen zijn ook te volgen via de tv in je hut.

AIDAplaza

AIDAperla MagnumHet winkelgedeelte van het schip heet AIDAplaza, en tussen de barretjes en winkeltjes viel mijn oog op de Magnum-shop. Je kunt hier je eigen magnum ijsje samenstellen.

Verder hebben we nog even mogen kijken bij de Kookstudio, waar je onder leiding van professionele koks een gerecht maakt met ingrediënten die je overdag zelf op de lokale markt hebt gehaald.

Hutten

AIDAperla buitenhutAls laatste brachten we een bezoekje aan de hutten. Er was een binnenhut, buitenhut (met raam), en een balkonhut open om te bezichtigen. Eigenlijk zijn de hutten net hotelkamers.

De buitenhut en balkonhut waren familiehutten, en na even zoeken zag ik dat er boven de (slaap-) bank ook een uitklapbaar bovenbed was. Om extra slaapplaatsen in de hut te creëren maken ze op heel veel cruiseschepen gebruik van dit soort bedden. Heel handig, en ik ben benieuwd of het lekker slaapt.

Lunch

AIDAperla buffetTenslotte konden we aanschuiven voor de lunch in het marketrestaurant. Een buffet met broodjes, warme gerechten, toetjes en ijs. Ik had eerst moeite met kiezen wat ik wilde eten, er was zoveel keus. En ik nam hier uiteraard ook een gratis glas wijn bij.

Nog vol van de indrukken en met een volle maag was het daarna alweer tijd geworden om het schip te verlaten.

AIDAnova

AIDAnovaBinnenkort zal de AIDAperla trouwens niet meer het nieuwste schip van AIDA zijn, want in november komt de AIDAnova in de vaart.

Dit schip is net weer een slag groter, heeft 17 restaurants, 23 bars, en biedt plaatst aan 5.000 passagiers. Op 21 november zal het schip voor het eerst de haven van Rotterdam aandoen.

Maar tot die tijd is de AIDAperla gewoon nog het nieuwste schip van de vloot. Ik heb genoten van mijn bezoek, en vond het interessant om de dingen die ik al gelezen had over AIDA in het echt te zien.

Foto’s

Hieronder vind je nog meer foto’s van mijn bezoek op de AIDAperla.

 

Meer info AIDA Cruises

Ga naar de algemene informatie pagina over AIDA Cruises.