Scheepsbezoek cruiseschip Rotterdam

Cruiseschip Rotterdam van Holland America LineOp zaterdag 1 juli 2023 mocht ik een kijkje nemen op de Rotterdam, het nieuwste cruiseschip van Holland America Line. Het is mijn eerste bezoekje aan een schip van deze rederij, en ik ben dan ook erg benieuwd naar de kindvriendelijke faciliteiten aan boord.

Holland America Line is een kindvriendelijke rederij: op de schepen wordt rekening gehouden met gezinnen met kinderen. Dit uit zich onder andere door de aanwezigheid van een kidsclub, en het aanbieden van een kindermenu in de restaurants aan boord.

Kindvriendelijke rederij

Cruiseschip Rotterdam Holland America Line aankomstIn de cruise-wereld kun je een onderscheid maken tussen twee soorten kindvriendelijke rederijen. Aan de ene kant heb je de familie-rederijen die zich helemaal richten op gezinnen met kinderen.

Behalve een kidsclub en kindermenu vind je hier bijvoorbeeld ook een kidscorner in het buffetrestaurant, een kinderzwembad of aquapark, glijbanen, een gameroom, 4D bioscoop, surfsimulator, minigolf, klimmuur, voetbalveld, kartbaan, bowlingbaan, etc. Bij deze rederijen zul je veel gezinnen met kinderen tegenkomen.

Zwembad van boven met open dak op Cruiseschip Rotterdam van Holland America LineAan de andere kant heb je de kindvriendelijke rederijen, deze rederijen focussen zich niet alleen maar op gezinnen met kinderen, maar ook op reizigers zonder kinderen.

Hier vind je dan ook geen aquapark, glijbanen, minigolf, voetbalveld, etc. De zwembaden zijn hier meestal alleen maar diep (geen peuterbad), en soms ook adult only. Holland America Line is zo’n kindvriendelijke rederij.

Cruiseschip Rotterdam Holland America Line adult only poolHet hangt van de leeftijd van je kinderen en je voorkeuren af of je voor een kindvriendelijke rederij of een familie rederij kiest. Voor gezinnen met kleine kinderen kan een kinderzwembad bijvoorbeeld belangrijk zijn, terwijl dit voor wat de oudere kinderen al geen issue meer is.

En misschien heb je wel helemaal geen behoefte aan een surf simulator, 4d bioscoop, klimmuur, gameroom, etc. In dat geval is een ‘gewone’ kindvriendelijke rederij al een prima keuze.

Al mijn eerdere cruises en scheepsbezoeken waren op schepen van familie-rederijen, het is de eerste keer dat ik een kindvriendelijke rederij bezoek. Ik ben dan ook extra benieuwd naar de mogelijkheden met kinderen op dit schip.

De hutten

Gezinshut op de Rotterdam van Holland America LineSpeciaal voor gezinnen met kinderen hebben ze gezinshutten op de Rotterdam. Dit zijn 5-persoons hutten met twee badkamers.

De ene badkamer heeft een ligbad, douche, wastafel en toilet, de andere badkamer heeft alleen een douche en wastafel. In de hut staat een tweepersoonsbed, bovenbed en een slaapbank voor twee personen.

Twee badkamers zijn echt heel handig als je met een gezin reist, dit is dus een aanrader voor families met kinderen. De gezinshutten zijn ook iets groter dan de ‘gewone’ hutten.

Badkamer op de Rotterdam van Holland America LineHet enige nadeel is dat deze hutten geen balkon hebben, maar alleen een raam. Dit vind ik wel een gemis, als je met meer dan 2 personen in een hut zit dan is een balkon wel een hele fijne extra ruimte.

Ook als je met kleine kinderen reist die nog een middagslaapje doen kan een balkon fijn zijn, dan kun jij even op je balkon gaan zitten terwijl de kleine slaapt.

Je zou met je gezin trouwens ook een ‘gewone’ hut kunnen kiezen, veel hutten hebben namelijk ook 1 of 2 extra bedden in de vorm van een bovenbed of sofabed. Dus als je met 1 of 2 kinderen reist dan kun je ook voor zo’n hut kiezen.

Veranda hut op de Rotterdam van Holland America LineDeze hutten hebben wel maar één badkamer, maar het voordeel is dat veel van deze hutten wel een balkon hebben.

De prijs voor een gewone hut met extra bedden en een balkon is ongeveer 15% hoger dan de prijs voor een gezinshut met een raam. Wat ook erg fijn is: je betaalt in beide hutten voor de 3e, 4e en 5e persoon een sterk gereduceerd tarief (ongeveer 20% van de cruiseprijs). Cruisen met kinderen is dus erg voordelig bij Holland America Line.

De zwembaden

Centrale zwembad op de Rotterdam van Holland America LineEr zijn twee zwembaden op het schip, beide bevinden zich op dek 9.

Het zwembad aan de achterkant van het schip is ‘adult only’, maar bij het andere zwembad zijn families met kinderen wel welkom. Dit zwembad bevindt zich in midden van het schip, hier zijn ook 3 hottubs.

Het dak bij dit zwembad kan open bij mooi weer, er staan ligbedden en er zijn voldoende handdoeken.

Sauna op de Rotterdam van Holland America LineKinderen onder de 16 jaar mogen alleen onder begeleiding komen zwemmen of in de hottub. Kleine kinderen die niet zindelijk zijn mogen geen gebruik maken van het zwembad. Het zwembad heeft overigens een diepte van 1,30 meter, dus kleine kinderen kunnen er sowieso niet staan.

Behalve zwembaden is er ook een wellness aan boord. Hierbij is de droge Finse sauna gratis, tieners zijn hier ook welkom. Er is een aparte sauna voor mannen en vrouwen. Je kunt hier heerlijk uitrusten met uitzicht op zee.

Activiteiten bij het zwembad

Quiz bij het zwembad op de Rotterdam van Holland America LineBij het zwembad wordt tijdens een cruise een aantal keer een quiz georganiseerd, bijvoorbeeld titels raden van Disneyfilm-fragmenten. De quiz wordt in het Engels gedaan en je kunt met een groepje meedoen.

‘s Avonds worden de ligbedden bij het zwembad omgedraaid met een extra hoofdkussen en een dekentje, zodat ze naar het bioscoopscherm gedraaid zijn. Er is dan gratis popcorn. De films beginnen laat en zijn niet geschikt voor kinderen.

Ook worden er bij het zwembad lesjes line dancing gegeven, hierbij mag iedereen meedoen. Verder staan er nog twee pingpongtafels bij het zwembad, en kun je hier soms sjoelen.

Bars en theater

Bar op de Rotterdam van Holland America Line

Er zijn verschillende bars aan boord met live muziek. Zo kun je genieten van Jazz muziek in de Lincoln Center Stage, is er live Rock muziek in de Rolling Stone Rock Room, of piano muziek in Billboard Onboard. Hier zitten twee pianisten klaar om je te vermaken met hits van de afgelopen 50 jaar.

In avonden worden er ook quizzen georganiseerd in een van de bars. Deze quizzen zijn wel erg laat en hebben moeilijke vragen, dus ze zijn alleen voor volwassenen bedoeld.

Theater op de Rotterdam van Holland America LineVerder is er een groot theater op het schip, hier worden elke avond twee shows gegeven. Deze shows beginnen voor kinderen vrij laat (20 of 22 uur), maar zijn ook niet voor kinderen bedoeld.

In The Crow’s Nest (het kraaiennest) bovenin het schip is nog een aparte spellenkamer waar je spelletjes kunt kiezen om te spelen. En in het Crow’s Nest zelf liggen legpuzzels op tafel waar je een paar stukjes kunt gaan leggen.

Club HAL

Club HAL kidsclub op de Rotterdam Holland America LineClub HAL is de KidsClub van de Rotterdam en bevindt zich op dek 10. De KidsClub heeft drie verschillende leeftijdsklassen: van 3-6, 7-12 en 13-17 jaar.

Elke groep heeft een eigen ruimte met vrolijke kleuren, lekkere loungebanken en zitzakken. Alle ruimtes hebben ook een eigen afgescheiden buitenruimte met zitzakken en gekleurde zitjes.

Club HAL op de Rotterdam van Holland America LineIn de ruimtes worden activiteiten georganiseerd passend bij de leeftijd van de kinderen. Zo kan de jongste groep zich vermaken met spelletjes, knutselen en themafeestjes, en is er in de ruimte voor de kinderen van 7-12 jaar o.a. ook een playstation en airhockey tafel.

In de ruimte voor de oudste groep staat een playstation, en er worden ’s avonds o.a. tienerevenementen zoals een videogame- of airhockey-toernooi georganiseerd.

Buitenruimte bij Club HAL op de Rotterdam van Holland America LineVoor de twee jongste groepen moet je je kind inschrijven, ze krijgen dan een armbandje om, de tieners hoeven zich niet in te schrijven.

Om van Club HAL gebruik te kunnen maken moeten de kleintjes wel zindelijk zijn. Het is niet mogelijk om met Club HAL te eten, de kinderen moeten voor het eten opgehaald worden.

De persoon die de rondleiding verzorgde vertelde dat in de vakantieperiodes steeds meer gezinnen met kinderen aan boord zijn. Zo waren er tijdens de zomervakantie van 2023 al afvaarten met meer dan 200 kinderen aan boord.

Club HAL op de Rotterdam van Holland America LineVan een reiziger hoorde ik dat het desondanks nog niet echt vol is in Club HAL. Veel ruimtes zijn vaak leeg, ondanks de zomervakantie. Bij het Mario Cart toernooi voor de tieners waren wel 8 kinderen aanwezig.

De gezinnen met kinderen die aan boord waren tijdens deze cruise reisden soms ook met opa en oma erbij, en dit waren meestal jonge kinderen en kleintjes in een kinderwagen.

Eten op het schip

Cruiseschip Rotterdam Holland America Line buffetIn het buffetrestaurant is meer dan genoeg keuze voor kinderen om wat lekkers te eten. Er is geen aparte kindercorner maar dat hoeft ook niet want er is genoeg te vinden.

Bij het zwembad is verder nog een burger- en hotdogbar, en een pizzabar waar je ook nachos, chips en popcorn kan krijgen. De ijs- en verse sapjesbar is ook een aanrader, hier moet je echter wel voor bijbetalen.

Cruiseschip Rotterdam Holland America Line Main Dining RoomBij het Grand Dutch Café kun je typisch Nederlandse lekkernijen krijgen die kinderen ook lekker vinden zoals poffertjes, pannenkoeken, appeltaart, friet met mayo, bitterballen of een broodje kroket. Deze hapjes zijn gratis, voor de likeurtjes, bier en specialiteitenkoffie betaal je een toeslag.

Tot slot hebben ze bij het hoofdrestaurant voor de kleintjes een kindermenu. Dit kindermenu is meteen een leuke kleurplaat met spelletjes waar ze tijdens het wachten zoet mee zijn.

Cruiseschip Rotterdam Holland America Line Grand Dutch CafeOp het kindermenu staan items zoals vers fruit, komkommer bites, kippensoep, spaghetti, burger, pizza, etc. Ook kun je van het dagelijkse menu halve porties bestellen voor de kinderen.

Bij het hoofdrestaurant kun je voor het avondeten trouwens kiezen voor een vaste- of een flexibele zitting. Bij een vaste zitting staat er elke avond op hetzelfde tijdstip een tafel voor je klaar. Bij de flexibele zitting kun je komen en gaan wanneer je wilt. Bij het boeken van je cruise kun je aangeven of je gebruikt wilt maken van de vaste zitting of de flexibele zitting.

Handdoeken

Handdoekbeest bij het zwembad van de Rotterdam van Holland America LineOok leuk voor de kinderen: Holland America Line staat bekend om haar handdoekbeesten. Tijdens je cruise vind je elke avond een nieuw handdoekbeest op je bed, met soms ogen van chocolaatjes.

Op de laatste zeedag zitten er rondom het zwembad tientallen handdoekbeesten. Het personeel staat dan al om 5 uur op om ze te maken.

Afscheid

Lunch op de Rotterdam van Holland America LineNa een heerlijke 3-gangen lunch in het restaurant was het alweer tijd om het schip te verlaten. Ik vond het heel interessant om aan boord te zijn geweest van een schip van Holland America Line, en om de kindermogelijkheden te zien.

Je ziet wel duidelijk dat de activiteiten in principe op volwassenen gericht zijn, maar met kinderen kun je hier ook prima genieten van een heerlijke cruise.

Ook is het fijn dat de kinderen voor weinig geld mee kunnen cruisen en dat je op dit schip waarschijnlijk niet ‘je nek zult breken over de kinderen en gezinnen’. 😉

Boeken

Wil jij ook met de Rotterdam varen? Cruises van Holland America Line kun je boeken bij:

   

Foto’s

Hieronder vind je nog meer foto’s van de Rotterdam.