FAQ

Hoe is dat eigenlijk, dat cruisen? Hoe ziet je kamer er uit? Hoe gaat het met het eten? Is alles inclusief? Wat is er allemaal op het schip te doen? Gaan we ons niet vervelen? Zijn we niet het enige gezin tussen de bejaarden?

Voordat ik op cruise ging, had ik allemaal vragen. En wat blijkt, deze vragen stellen anderen me ook. In deze FAQ beantwoord ik de meest gestelde vragen over cruisen met kinderen. Ook nog behoefte aan tips? Kijk dan ook even bij de Cruise Tips.

Hoe ziet je kamer er uit?

Op een cruiseschip verblijf je in een hut, je kunt kiezen tussen een binnenhut, buitenhut en balkonhut. Een binnenhut is een hut aan de binnenkant van het schip zonder raam, een buitenhut is een hut met raam (raam kan niet open), en een balkonhut is een hut met een privé balkon.

En dan heb je natuurlijk ook nog de luxere hutten zoals de suites en penthouses, dat zijn luxe ruime versies van een balkonhut.

Als je met je kinderen in een hut verblijft dan zijn er behalve een tweepersoonsbed ook een slaapbank of uitklapbedden aanwezig voor de kinderen. Tijdens het diner maakt de steward je hut klaar voor de nacht, en ’s ochtends tijdens het ontbijt dan wordt alles weer ingeklapt door de steward.

Zijn er niet alleen maar oude rijke mensen aan boord?

Cruisen is al lang niet meer alleen voor de rijken, en ook niet alleen voor bejaarden. Er zijn genoeg jonge mensen die het cruisen ontdekt hebben. Aan boord zul je dus van alles tegenkomen, jong, oud, stelletjes, mensen met kinderen, etc.

Dit verschilt wel per rederij, bij HAL is het publiek bijvoorbeeld wel wat ouder dan gemiddeld, maar bij de kindvriendelijke familie rederijen die ik op deze website beschrijf zijn voldoende families en jonge mensen aan boord. Het is natuurlijk niet voor niets dat er aquaparken, waterglijbanen en animatieprogramma’s voor kinderen zijn.

Is cruisen niet heel duur?

Bij sommige rederijen betaal je voor de kinderen alleen de havengelden, en gaan ze dus bijna gratis mee. En als je in het laagseizoen gaat met kleine kinderen die nog niet leerplichtig zijn dan is het nog voordeliger. Als je bedenkt dat je met een cruise je verblijf, eten en vervoer al geregeld/betaald heb, dan is het helemaal niet duurder dan een vergelijkbare vakantie.

En je kunt het zo gek maken als je wilt, je kunt elke dag in de buffetrestaurants eten, maar ook tegen betaling in de specialiteiten restaurants. Ook de keuze van je hut bepaalt voor een groot deel de prijs, zo is een binnenhut goedkoper dan een buitenhut. En is een balkonhut weer duurder dan een buitenhut.

Zijn er strikte kledingvoorschriften?

Bij sommige rederijen hebben ze wel thema avonden, en dan kan het leuk zijn om mee te doen met het thema. Denk hierbij aan een White, 60s & 70s, of chique avond. Het is niet verplicht om hieraan mee te doen, maar je voelt je wellicht toch fijner als je op de White avond ook iets wits aan kunt trekken.

Heb je geen zin in verkleedpartijen? Dan kun je altijd nog terecht in het buffetrestaurant. Op het dagelijkse programma staat beschreven of er die avond een speciaal thema is. Bij enkele rederijen zoals AIDA hebben ze helemaal geen gala avonden meer.

Is het niet te druk/massaal aan boord?

Omdat iedereen een ander ritme heeft valt het met de drukte aan boord wel mee. Er zullen natuurlijk wel momenten zijn dat het even druk is, als je pech hebt bij het buffet of het zwembad, maar over het algemeen is iedereen wel goed verdeeld over het schip. Er zijn ook zoveel plekken waar je heen kunt, het is altijd wel ergens rustig.

Is alles inclusief? Ook het eten? En het drinken?

De buffetten en de maaltijden in de hoofdrestaurants zijn inclusief. Voor een specialiteiten restaurant moet je bijbetalen. Voor de drankjes moet je ook betalen, tenzij je vooraf een drankenpakket aanschaft.

Bij AIDA zijn de tafeldranken tijdens het eten in de hoofdrestaurants en buffetten wel inclusief. Verder is heel veel inclusief, maar soms moet je wel bijbetalen om naar de film te gaan, te bowlen, de gokautomaten te gebruiken etc.

Gaan wij ons niet vervelen? En de kinderen?

Er is genoeg te doen aan boord voor iedereen, dus niemand hoeft zich te vervelen. Kijk goed in het dagprogramma wat er allemaal waar te doen is, en geniet. Je kunt je natuurlijk ook met een goed boek terugtrekken op je eigen balkon, net waar je zin in hebt.

Voor de kinderen zijn er kidsclubs, zwembaden, gamerooms, en op sommige schepen is zelfs een klimmuur, midgetgolf, bioscoop, of zijn er andere leuke dingen te doen.

Zijn de shows ook inclusief?

De shows zijn inclusief, ze duren trouwens maar 45 minuten tot een uur. Er zijn meestal twee shows per avond, een vroege en late show. Op deze manier heeft iedereen de tijd om de show te bezoeken, ongeacht de vroege of late dinner-sitting.

Zijn er ook kindermenu’s?

De familie rederijen die ik op deze website beschrijf hebben allemaal een kindermenu in de hoofdrestaurants. Sommige rederijen hebben in het buffetrestaurant ook een kids-corner, hier liggen dingen die de meeste kinderen lekker vinden: pizza, pasta, hotdog, patat, etc.

Schommelt het schip erg? Word ik niet zeeziek?

Tijdens onze cruise in de zomer op de Middellandse Zee merkten we het nauwelijks als we aan het varen waren. De grote moderne cruiseschepen beschikken namelijk over goede stabilisatoren die het schommelen voor het grootste gedeelte in de hand weten te houden. Toch kan er deining zijn, de route speelt hierin ook een belangrijke rol. De kans op hoge golven is groter op de Atlantische Oceaan en Noordzee dan in de Middellandse Zee en het Caribisch gebied.

Als je bang bent om zeeziek te worden dan kun je het beste een hut kiezen waarbij je het minste last hebt van schommelingen. Kies voor een buitenhut of balkonhut in het midden van het schip. De bewegingen zijn hier het minst extreem, en je kunt naar buiten kijken, als je het water niet kunt zien dan wordt de zeeziekte alleen maar erger.

Is er wifi aan boord?

Tegen betaling kun je op de cruiseschepen een internetpakket aanschaffen. Dit is meestal wel erg duur. Sinds 2017 kun je in de hele Europese Unie je Nederlandse belbundel gebruiken. Als je op cruise in Europa gaat dan is het wellicht goedkoper om je internetbundel (tijdelijk) te verhogen of een datapakket aan te schaffen. Buiten Europa zal je aan land op veel plekken gebruik kunnen maken van gratis wifi. Als je aan boord ook online wilt dan zul je een internetpakket aan moeten schaffen.

Let op: als je op zee bent, dan kun je geen verbinding meer maken met het ‘gewone’ telefoonnetwerk. Zet je 4G dan ook uit. Als je namelijk per ongeluk verbinding maakt met een satellietverbinding dan kunnen de kosten hoog oplopen. Een paar jaar geleden had een 12-jarig jongetje voor 12.000 euro aan video’s gestreamt op zijn mobiel tijdens een cruise, hij had 470 MB verbruikt via ‘Telenor Maritime’, een satellietverbinding.

Zal ik me niet opgesloten voelen op het schip?

De moderne cruiseschepen bieden veel ruimte: atriums, restaurants en theaters die over een aantal dekken verspreid zijn. Het is soms net alsof je je in een groot gebouw aan wal bevindt. Ook zijn er rustige ruimtes met een weids uitzicht over de zee.

Tijdens je cruise verlaat je in de ochtend het schip om een nieuwe bestemming te ontdekken, en vertrek je in de avond weer uit de haven naar een volgende bestemming. Je vaart dus voornamelijk ’s nachts. En overdag ga je van het schip af om een nieuwe stad te ontdekken. Hierdoor voelden wij ons absoluut niet opgesloten.

Er zijn ook routes waarbij je een of meerdere zeedagen hebt, dan ben je wel een hele dag op het schip. Er is echter genoeg te doen op het schip om de dag door te komen. Tip: kies voor een groot schip als je bang bent dat je je opgesloten zult gaan voelen.

Is er wel genoeg variatie in eten?

Tijdens onze cruise was er voldoende variatie in het eten. De buffetten bestonden zowel uit standaard gerechten die er elke dag waren, als nieuwe gerechten. Ook waren bijvoorbeeld de gegrilde tomaten uit de oven elke dag weer net anders bereid, en waren er elke dag weer andere pizza’s waar je uit kon kiezen. In het hoofdrestaurant was er ook voldoende variatie, en kon je steeds kiezen uit verschillende voor- hoofd- en nagerechten.

Moet je met de excursies meedoen?

Je hoeft niet met de excursies mee te gaan. Het is zelfs goedkoper als je het zelf regelt. Bedenk wat je wilt gaan doen/zien op je bestemming en trek er zelf op uit. Loop vanaf de cruise terminal de stad in, of neem een lokale bus of taxi.

Je kunt ook de transfer van de rederij nemen, maar een eigen taxi vonden wij handiger, want die kan je brengen en halen waar jij wilt. Tip: print de Cruise Guide van ShoreBee uit, hier staat per bestemming beschreven waar de cruiseterminal zich bevindt, hoe je naar de stad komt, en wat er allemaal te zien is.

Hoe lang duurt in en ontschepen?

Iedereen heeft zijn eigen ritme, en gaat daardoor op een ander tijdstip van en aan boord. Je kunt pech hebben, maar over het algemeen hoef je nooit heel lang te wachten om weer aan boord te komen. Tijdens onze cruise is er maar een keer geweest dat we een half uur in de rij stonden om weer aan boord te gaan. Op alle andere dagen waren we binnen 5 minuten weer op het schip.

Hoe lang ben je steeds op je bestemmingen?

Afhankelijk van de route en de plaatsen die je aandoet, zul je meestal in de ochtend rond 7 uur aankomen op je bestemming, en aan het einde van de middag (17-18 uur) weer wegvaren. Het kan ook voorkomen dat je pas rond de lunch op je bestemming aankomt, maar dan vertrekt het schip ook weer later, zo rond middernacht. Genoeg tijd voor een dagtrip dus.

Verdwalen mijn kinderen niet aan boord?

Bij verschillende rederijen krijgen kinderen tot en met 11 jaar een armbandje om. Hier staat jullie hutnummer en het reddingsbootstation op. Als ze verdwalen kunnen ze via het armbandje naar hun hut gebracht worden. Wel een veilig gevoel voor de ouders.

Hoe doe je de betalingen aan boord?

Je betalingen gaan via je cruise card. Als je incheckt dan ontvangt iedere passagier een cruise card, deze kaart heeft meerdere functies:

  • Identificatiebewijs. Bij het inchecken maken ze een foto van je, die is verbonden met je kaart. Elke keer als je van of aan boord gaat dan wordt je cruise card gescand en kijken ze of jij wel op de foto staat. Mijn dochter en ik hadden bij het aan boord gaan een keer onze cruise cards omgeruild, en dat hadden ze meteen door 😉.
  • Hut-sleutel. Met je cruise card kun je je hut openmaken.
  • Betaalmiddel. Met je cruise card betaal je alles aan boord: je drankjes, aankopen in winkels, excursies, transfers, casino, etc.

Tijdens je laatste nacht aan boord ontvang je de factuur in je hut. Als er iets niet klopt op de factuur dan moet je dit melden voordat je van boord gaat, zodat het aangepast kan worden.