MSC Euribia

Inaugurele Cruise

MSC EuribiaDe MCS Euribia is het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises. Het schip heeft een lengte van 331 meter en heeft met 2.419 hutten een maximale capaciteit van 6.327 passagiers.

Ik cruiste op uitnodiging mee met de 4-daagse inaugurele cruise van Amsterdam naar Kopenhagen. Deze inaugurele cruise is de eerste cruise ter wereld met nul emissie-uitstoot van broeikasgassen.

Duurzaam

MSC Euribia #Save the SeaDe MCS Euribia is het 2e duurzame LNG schip van de rederij en het meest energie-efficiënte cruiseschip ooit. Het schip is gebouwd met de nieuwste technologische innovaties op het gebied van uitstootvermindering, afvalbeheer en energiebesparing.

Ook heeft het schip een aansluiting voor walstroom. Als het in een haven ligt waar walstroom beschikbaar is dan hoeven de scheepsmotoren dus niet continu te draaien om het cruiseschip van stroom te voorzien, dit voorkomt veel uitstoot.

Duurzaam cruisen is de toekomst en MSC Cruises neemt hier graag het voortouw in. MSC toont met deze cruise aan dat het mogelijk is om milieuvriendelijk te cruisen.

MSC Foundation Youth Lab

MSC Foundation LabOver duurzaamheid gesproken, op de MSC Euribia hebben ze nog iets nieuws: het MSC Foundation Youth Lab. Dit is een aparte ruimte waar kinderen activiteiten aangeboden krijgen over duurzaamheid, het behoud van de zee, recycling, klimaatverandering en verantwoord toerisme.

De activiteiten zijn zo opgezet dat de kinderen de gelegenheid krijgen om te leren en te creëren volgens hun interesses en ideeën voor de toekomst. Het programma omvat 12 dagelijkse activiteiten van twee uur. Omdat dit nieuw is ben ik erg benieuwd naar het Youth Lab en de activiteiten die er aangeboden worden.

Onze hut

Onze balkonhut op de MSC EuribiaOp dinsdag 6 juni gaan we aan boord bij de Cruise terminal in Amsterdam. Ik reis samen met mijn moeder, en we verblijven in een balkonhut op de 12e verdieping van het schip. Onze hut (12281) bevindt zich helemaal achteraan, aan de linkerzijde (bakboord) van het schip.

De hut is vrijwel gelijk aan onze hut op de MSC Virtuosa. Er staat een tweepersoonsbed, bankje, bureau, kledingkast en er is badkamer met toilet & douche. Op het balkon staan twee stoelen en een tafeltje. Omdat ik met mijn moeder reis heeft de cabin steward op ons verzoek het bed omgebouwd tot twee eenpersoonsbedden.

Stappendoel

Gang op de MSC EuribiaDe liften bevinden zich in het midden en aan de voorkant van het schip, hierdoor moeten we steeds een aardig stukje lopen naar onze hut.

Soms vinden we dit vervelend als we even snel naar de hut willen gaan, maar het is ook wel lekker om een stukje te wandelen, en hierdoor halen we wel elke dag ons stappendoel van 10.000 stappen 😉.

KidsClubs

Mini ClubZodra we geïnstalleerd zijn ga ik naar de 18e verdieping om een kijkje te nemen bij de KidsClubs en het MSC Foundation Lab. Er zijn net als op de andere schepen van MSC verschillende KidsClubs voor kinderen en tieners.

De afgesloten ruimtes bevinden zich naast elkaar, en gaan van jong naar oud. De KidsClubs zijn ingericht met speelgoed en materialen aangepast op de leeftijd van de kinderen.

Young ClubZo ligt er in de Baby Club voor de allerkleinste cruisereizigers van 0-3 jaar Chicco speelgoed en spelletjes, in de Mini Club van 3-6 jaar hebben ze Duplo speelgoed, en in de Junior Club van 7-11 jaar is er veel Lego te vinden. In de Young Club van 12-14 jaar staat een voetbaltafel, verschillende interactieve spellen en lekkere stoelen.

Op de MSC Euribia is er voor de tieners van 15-17 jaar zowel een Teens Club als een Teens Lab. Dit zijn twee ruimtes om te chillen met o.a. lekkere stoelen en banken, een tafelvoetbal, tafeltennis, PlayStation, Xbox en Nintendo Switch. Ook is er voor de tieners een disco in de Attic Club.

MSC Foundation Lab

Super Coral Book MSC Foundation LabEn dan is er zoals ik al zei het MSC Foundation Lab, dit is een ruimte met glazen wanden zodat je naar binnen kunt kijken. Bijzonder aan het MSC Foundation Lab is dat het voor alle leeftijden is. Er staan dan ook zowel grote als kleine tafels met stoelen.

Op de grote tafels ligt o.a. een ‘Super Coral’ boek, dit is een map met potloodjes en verschillende opdracht-bladen. Zo kunnen de kinderen aan de slag met een eiland, duiker, koraal en een octopus. Hierover zijn opdrachten met stickers, kunnen ze een pop-up kaart maken en hebben ze voor de kleintjes leuke kleurplaten in deze thema’s.

Save the SeaOok hebben ze een quiz en computer spelletjes waarin de kinderen afval uit de oceaan moeten vissen, het koraal moet redden, milieu vriendelijke opties moeten kiezen wat betreft met de bus of met de fiets ergens heengaan etc.

Allemaal leuke leerzame spelletjes die te maken hebben met de zee, het milieu en duurzaamheid. Als de kinderen mee hebben gedaan met verschillende opdrachten en activiteiten dan krijgen ze een ‘vriend van de oceaan’-paspoort.

MSC Foundation Youth LabIk vind het MSC Foundation Lab een waardevolle aanvulling op de al bestaande KidsClubs. De aangeboden materialen en spelletjes lijken me leuk en leerzaam voor de kinderen. Ook vind ik het belangrijk dat er aandacht is voor het milieu, en al helemaal tijdens een cruisereis, wat van oudsher gezien wordt als een grote vervuiler.

Het feit dat MSC veel inspanningen doet om zo milieuvriendelijk mogelijk te cruisen is een belangrijke stap voor de cruise industrie. En zo kunnen de kinderen zonder cruise-schaamte gewoon op school vertellen dat ze tijdens de vakantie een cruise hebben gemaakt 😉.

Zwembaden en waterpark

Aqua Park MCS EuribiaDe indeling van de MSC Euribia is vrijwel identiek aan de MSC Virtuosa en de MSC Grandiosa. De zwembaden en het waterpark zijn dan ook hetzelfde: er is een groot centraal zwembad op het bovendek in de open lucht, en nog een groot zwembad binnen.

Dit zwembad heeft een uitschuifbaar glazen dak, wat bij mooi weer open kan. Naast de zwembaden zijn meerdere jacuzzi’s, en bij het waterpark zijn 3 spectaculaire waterglijbanen, ondiepe zwembadjes voor de kleintjes en verschillende spuit en spetter fonteintjes. Net als op de MSC Virtuosa en de MSC Grandiosa is er op de MSC Euribia ook weer een Himalayan Bridge (klimparcours) boven het kinderzwembad. Voor de Himalayan Bridge moeten de kinderen minimaal 122 cm zijn.

Restaurants

Kaito SushiTijdens mijn vorige cruises met MSC heb ik nog nooit in een specialiteitenrestaurant gegeten, daarom vond ik het extra leuk dat er op deze inaugurele cruise ‘Lunch & Bite Tastings’ op het programma stonden. Vier specialiteiten restaurants in de Galleria Euribia waren open voor deze proeverijen. Bij Kaito Teppanyaki & Sushi stonden er verschillende koks heerlijke sushi, zalm, asperges, garnalen en andere lekkere bites klaar te maken die we mochten proeven.

Daarna gingen we een verdieping lager naar Le Grill en Hola! Tacos, waar ze o.a. biefstuk, een kleine salade met mozzarella en Spaanse tapas hadden.

Kaito TeppanyakiMijn favorieten? Hola! Tacos en Kaito Teppanyaki. Hola! Tacos vond ik heel bijzonder omdat ik me bij binnenkomst echt even in een tapas bar waande: de inrichting, muziek en de uitgestalde tapas op de bar. De nacho’s, empanadas, taco’s waren ook nog eens heel lekker, dus wat mij betreft een aanrader. Kaito Teppanyaki is mijn andere favoriet, de tastings waren heerlijk, en er hing hier een levendige sfeer vanwege de koks die de gerechten live voor ons klaar stonden te maken.

Ontbijt

family en kids buffetWij hebben elke ochtend ontbeten in het buffet restaurant, waar volop keuze was. Voor families met kinderen is er in het buffetrestaurant trouwens een speciaal ‘Family & Kids’ gedeelte. Hier is een ‘Family & Kids’- buffet met veel lekkers voor kinderen en een eigen zitgedeelte waar de kinderen mogen rondrennen en herrie maken. Je kunt trouwens met je kinderen overal in het buffet restaurant plaatsnemen, je bent niet verplicht om in het ‘Family & Kids’ gedeelte te gaan zitten.

market place buffetBehalve in het buffet restaurant kun je ook ontbijten in het Green Orchid Restaurant, hier krijg je een tafel toegewezen en kun je gerechten bestellen van de kaart. Hier kunnen de kinderen niet rondrennen omdat je aan je tafel bediend wordt. Als je graag wilt dat je kinderen aan tafel blijven zitten dan is dit dus een slimme keuze. Goed om te weten: op de kaart van het Green Orchid Restaurant hebben ze ook een Kids’Menu met o.a. mini french toast, mini waffles, mini croissants, banana pancakes en chocolate chip cookies.

MSC Aurea Spa

MSC Aurea Spa salt relaxDe tweede dag van onze cruise was het bewolkt, oftewel een goede dag om de Spa uit te proberen. Dit was de eerste keer dat ik een Spa bezocht op een cruiseschip, en het was echt geweldig.

De Spa was veel groter dan ik me had voorgesteld en er was ook veel meer te doen dan ik had verwacht. Er waren verschillende sauna’s, relaxruimtes, bubbelbaden, een stoombad, verwarmde stoelen en zelfs een ice room.

zintuiglijk prikkelende douches op de MSC EuribiaHet leukste vond ik toch wel de ‘zintuiglijk prikkelende douches’, oftewel de ‘wasstraat’. Zo noemde ik het voordat ik wist dat het zintuiglijk prikkelende douches waren.

Het werkt namelijk eigenlijk gewoon als een wasstraat: je drukt op de knop, gaat onder de eerste douche staan die een heerlijke spray met muntgeur heeft, als deze douche stopt dan doe je een stap naar voren naar de 2e douche, die dikkere druppels heeft met een andere geur, hierna komt nog een douche met weer een andere douchestraal en geur, om te eindigen in een mist met bloemengeur. Heerlijk vond ik het, ik heb hem meerdere keren gedaan.

MSC Aurea Spa badLater kwam ik er achter dat je hem ook andersom kan doen, oftewel beginnen met de bloemengeur en eindigen met de muntgeur, dus dat heb ik ook nog een paar keer gedaan 😉.

Het enige minpunt van de Spa is dat er geen panorama-sauna is, of een ruimte met ramen naar buiten. Maar er waren zoveel ruimtes dat ik het eigenlijk niet echt gemist heb.

Activiteiten

MSC Euribia Formule 1Voor kinderen is er meer dan genoeg te doen op de MSC Euribia, behalve de zwembaden en de kidsclubs is er ook een ‘Amusement Park’ en ‘Virtuals Games Arcade’ op de 16e verdieping.

Je kunt hier racen in een Formule 1 racer, naar de XD Interactive Cinema, een VR game doen, en er zijn allemaal automaten waar je spellen op kunt doen.

MSC Euribia Hologate BlitzVoor deze activiteiten moet je wel apart bijbetalen, zo kost de Formule 1 racer € 11 en de Hologate Blitz € 12 per rit, en kost de Interactive XD Cinema € 10 voor volwassenen en € 8 voor kinderen.

Om toegang te krijgen tot de XD Cinema moet je kind 1 meter lang zijn, en voor de Formule 1 racer is een lengte van 1,60 meter vereist. Voor de Hologate Blitz moet je kind 6 jaar of ouder zijn.

MSC Euribia bowlingOok een leuk familie-uitje: bowlen! Je kunt een baan huren voor € 25 voor een half uur of € 45 voor een heel uur. Het is wel aan te raden om de bowlingbaan van te voren te reserveren, want die zijn snel volgeboekt.

Tip: boek voor je vertrek een Fun Pass, deze kost € 80 en dan krijg je een tegoed van € 140 op je cruisekaart.

De doopceremonie

MSC Euribia Urban TheoryIn Kopenhagen waren er overdag nog presentaties over de duurzaamheid van het schip, en werden de KidsClubs geopend met o.a. een optreden van Urban Theory, een Italiaanse dansgroep met 20 miljoen volgers op TikTok.

’s Avonds vond de doop van het schip plaats in het Delphi Theater. Er was een programma met optredens van een Deens Ballet en een voorproefje van de shows aan boord van de MSC Euribia.

MSC Euribia doopceremonieOok waren er toespraken van de MSC Foundation en het management van MSC over de toekomst van het milieuvriendelijk cruisen. Omdat er ‘maar’ 945 mensen in het theater kunnen werd de doopceremonie overal op het schip uitgezonden: op de tv’s in de cabins, maar ook op het grote scherm bij het centrale zwembad en in de bars en lounges op het schip.

MSC Euribia Sophia LorenAan het einde van de avond knipte Sophia Loren een blauw lint door, waarna er buiten een champagnefles tegen de boeg brak. De Italiaanse filmster is de doopmoeder van MSC Cruises en doopte al eerder 19 andere MSC schepen.

Hoogtepunt van de avond was voor mij toch wel het optreden van Tony Hadley van Spandau Ballet. Hij werd begeleid door een voltallig Deens orkest en zong zijn drie grootste hits: ‘True’, ‘Through the Barricades’ en ‘Gold’. Het was helaas niet toegestaan om foto’s te maken van het optreden van Tony Hadley.

Gala diner en feest

MSC Euribia galaNa de ceremonie was er een gala diner in de restaurants. De avond werd afgesloten met een feest in de Galleria Euriba met DJ Bob Sinclar. Dit feest ging door tot in de vroege uurtjes, maar om half 2 heb ik mijn bed maar opgezocht omdat we de volgende ochtend om 8:30 het schip helaas alweer moesten verlaten.

Eenmaal thuis zat ik nog steeds met de hits van Spandau Ballet in mijn hoofd 😉. Het was een fantastische cruise en een bijzondere avond, eentje die ik niet snel zal vergeten!

Foto’s

Hieronder vind je nog meer foto’s van mijn cruise met de MSC Euribia.

Meer info MSC Cruises

Ga naar de algemene informatie pagina over MSC Cruises.