Scheepsbezoek MSC Grandiosa

MSC Grandiosa

MSC Grandiosa aan de kade in RotterdamOp 4 november 2019 was ik uitgenodigd om het nieuwste schip van MSC Cruises te bezoeken: de MSC Grandiosa. Dit splinternieuwe cruiseschip is niet alleen groot, maar ook duurzaam. Het is het ‘schoonste MSC-schip ooit’, aldus de Italiaanse vice president van MSC Cruises.

Aangezien de MSC Grandiosa veel kinderactiviteiten en ook drie nieuwe tieneractiviteiten aanbiedt was ik erg benieuwd naar dit schip. Het scheepsbezoek begon met een persconferentie over het schip, daarna was er alle tijd om het schip te ontdekken. Want het leukste was: ik mocht ook een nachtje blijven slapen!

Aan boord

mijn hut op de msc grandiosaOm 11 uur begon de check-in en mocht ik aan boord. Mijn hut was al klaar, ik had hutnummer 10277. De eerste twee cijfers geven de verdieping aan, mijn hut was dus op 10e verdieping. Na wat zoeken bleek mijn hut zich helemaal aan de achterkant van het schip te bevinden.

Het was een balkonhut met een tweepersoonsbed en een tweepersoons sofabed. Deze hut was dus geschikt voor een gezin met twee kinderen, maar vannacht mocht ik hier in mijn eentje blijven slapen.

Lunch

MSC Grandiosa buffetrestaurantNa wat foto’s van mijn hut genomen te hebben ben ik gaan lunchen in het buffet restaurant op de 15e verdieping. Het voelde weer helemaal alsof ik op cruisevakantie was. Wat veel verschillende buffetten en wat een keuze.

In het buffet restaurant is ook een aparte vleugel met een kinderbuffet voor gezinnen met kinderen. Als de kinderen tijdens de cruise met de kidsclub en de begeleiders eten, dan zitten zij ook in dit gedeelte van het buffetrestaurant.

Persconferentie

MSC GrandiosaEerst de cijfers: de MSC Grandiosa is 331 meter lang, heeft 19 dekken, en biedt plaats aan 6.334 passagiers. Dat aantal is bij volledige bezetting, dus als alle slaapbanken, stapelbedden en bovenbedden in alle hutten ook daadwerkelijk bezet zijn. Dit zal waarschijnlijk nooit het geval zal zijn, dus we gaan maar even uit van zo’n 6.000 passagiers aan boord.

Tijdens de persconferentie was de environmental specialist van MSC aanwezig om over de duurzaamheid van het schip te vertellen. De MSC Grandiosa is namelijk het meest zuinige en milieuvriendelijke schip van MSC Cruises.

Het schip is ten eerste uitgerust met een aansluiting voor walstroom om de uitstoot in havens te verminderen. Verder heeft het schip een hybride uitstootreinigingssysteem dat zwavelemissie met 97% vermindert, en een katalytisch reductiesysteem dat uitlaatgassen omzet in onschadelijk stikstof en water. Tenslotte is het schip voorzien van een afvalwaterreinigingssysteem dat het afvalwater zuivert tot bijna drinkwaterkwaliteit.

Ocean Cay MSC Marine Reserve

Ocean Cay MSC Marine ReserveDe verbondenheid met de natuur komt ook tot uitdrukking op het nieuwe privé eiland van MSC in de Bahamas.

Ocean Cay is een milieuvriendelijk eiland dat in harmonie is met het lokale ecosysteem. Op deze duurzame bestemming kun je o.a. snorkelen, suppen, kajakken en paddleboarden.

Het schip

MSC Grandiosa het grote centrale zwembadGoed om te horen dat MSC het milieu hoog in het vaandel heeft. Met een gerust hart ben ik vervolgens het schip gaan verkennen. Ik ging natuurlijk vooral op zoek naar de plekken die leuk zijn voor kinderen. En dat zijn om te beginnen de zwembaden.

Het schip heeft in totaal 5 zwembaden: het grote centrale zwembad in het midden van het schip, op de voor- en achterkant een zwembad, waarvan één overdekt, een zwembad in de MSC Yacht Club, en een aquapark met glijbanen.

Wild Forest Aquapark

Wild Forest Aquapark glijbanenHet Wild Forest Aquapark bevindt zich op het bovenste dek op de achterkant van het schip. Het was nog even zoeken welke trap ik moest nemen, maar eenmaal boven kwam ik bij een echt waterpark uit.

Er waren 3 grote glijbanen, een glijbaan voor de kleintjes, een ondiep zwembad (50 cm) met waterspuiters, en een klimparcours. Hier kunnen zowel kleine als grotere cruisereizigers zich goed vermaken.

Wild Forest Aquapark klimparcoursHet was te koud om de glijbanen uit te proberen, maar ik heb me wel aan het klimparcours gewaagd. Van te voren dacht ik dat ik het wel even zou doen, maar toen ik eenmaal gezekerd was en boven stond vond ik het toch ineens wel heel erg eng.

Zo op de 19e verdieping van het schip en dan ook nog 2 meter boven de grond. Pas halverwege kreeg ik het goed te pakken en kon ik het klimparcours toch nog relaxed afmaken.

Kidsclubs

kidsclub msc grandiosaWeer met beide voeten op de grond was het tijd geworden om de kidsclubs te bekijken. De Kidsclubs van MSC zijn onderverdeeld in 5 leeftijdsgroepen: 0-2 jaar, 3-6 jaar, 7-11 jaar, 12-14 jaar en 15-17 jaar.

MSC Cruises heeft een samenwerking met LEGO en Chicco, en dat zie je duidelijk terug in de kidsclubs, er is veel lego en chicco speelgoed aanwezig.

kidsclub tienersBij de 2 tienerclubs is er geen lego meer maar o.a. een voetbaltafel, PS4 en zitzakken om te chillen.

En dan heb je nog het Doremi lab, de Web Creator Room, de Song & Video Recording Studio, de Drone Academy en Spy Mission.

In het Doremi lab kunnen de kinderen o.a. een stop-motion filmpje maken en 3D printen, en bij de Drone Academy moeten ze een drone door allerlei obstakels laten vliegen. Genoeg te doen dus voor alle kids aan boord.

Activiteiten

bowlingbanen op de msc grandiosaBehalve de kidsclubs zijn er ook nog genoeg andere leuke activiteiten op het schip, zoals een formule 1 simulator, bowlingbanen, video arcade, casino, interactive XD Cinema en VR Maze.

En in het theater is elke avond een show, waaronder twee keer per week een show van Cirque du Soleil at Sea.

MSC for Me app

MSC Grandiosa MSC for Me appWat ik superhandig vond is de MSC for Me app, die je op je telefoon kunt downloaden. Ook al was ik er maar één dag, ik heb hem die ene dag wel goed gebruikt. Het programma stond er in, dus geen papieren tijdsschema’s, maar gewoon alles in je telefoon. En ook de plattegronden van het schip, restaurants, wanneer je van boord kan en weer terug moet zijn, etc.

Zo had ik in de app aangegeven naar welke activiteiten ik heen wilde gaan, en een half uur voordat mijn items begonnen kreeg ik een melding op mijn telefoon dat de nieuwe activiteit zou gaan beginnen.

De MSC for Me app maakt gebruik van het wifi netwerk op het schip, en ook als je geen internet pakket aanschaft, kun je de app gebruiken. En je kunt er berichten mee naar je medereizigers sturen. Als je op cruise bent en je bent op open zee dan heb je geen 4G meer en kan je elkaar niet meer appen/smsen (tenzij je een internet pakket aanschaft). Maar met de MSC for Me app kan dat dus wel. Je moet even je medereizigers in de app toevoegen en dan kun je elkaar berichten sturen. Geen gezoek dus meer waar je tieners uithangen, maar gewoon even een berichtje sturen, superhandig!

Ook aan de vindbaarheid van de jongere kinderen is gedacht. Ouders kunnen hun kinderen een speciaal armbandje omdoen, zodat ze via de app kunnen zien waar hun kinderen zich precies bevinden op het schip, een geruststellend idee.

De hutten

familiehutMSC had speciaal voor het scheepsbezoek verschillende hutten opengesteld als ‘show cabin’. Van een klassieke binnenhut tot een superdeluxe aurea suite, overal konden we een kijkje nemen.

De hutten bevonden zich op allerlei verschillende verdiepingen aan de voor- en achterkant van het schip, dus mijn stappenteller draaide overuren. Ik was uiteraard vooral geïnteresseerd in de familiehutten.

Familiehutten

stapelbed in familiehutDe familiehutten waren 6-persoonshutten, met een verbindingsdeur naar de naastgelegen hut, wat ook weer een 6-persoonshut was. Dus als je met een groot gezin, een gecombineerd gezin, of met opa en oma reist, genoeg plek voor iedereen.

De familiehutten hadden steeds een tweepersoonsbed, tweepersoons slaapbank en een stapelbed waar nog 2 kinderen kunnen slapen. De stapelbedden bevonden zich in een soort van nisje met een gordijn ervoor. Dus als je jongere kinderen hebt die eerder dan de rest naar bed moeten dan kunnen die fijn al in het stapelbed met het gordijn dicht.

Entertainment

toetje op de MSC GrandiosaNa alle hutten bekeken te hebben was het tijd geworden om even te chillen in mijn eigen hut en me klaar te maken voor het avondprogramma. De dresscode was ‘Cocktail’, en ik was eerst bang dat ik een te chique jurk had uitgekozen, maar nee, het was helemaal goed.

Eerst naar de Purple Crab voor het avondeten, daarna naar de show in het theater, en tot slot naar de XD cinema.

xd cinema msc grandiosaIn de XD cinema kreeg je een 3D-bril op, en moest je met een pistool schieten op allerlei doelen op het filmscherm voor ons, terwijl onze stoelen meebewogen voor extra effect.

We gingen de hele wereld over, maar toen het afgelopen was merkte ik dat ik er een beetje misselijk van was geworden. Had ik van te voren eigenlijk wel kunnen bedenken, want ik ben ook altijd snel wagenziek….

drone academyAfgezien van mijn misselijkheid vond ik de XD cinema superleuk, en ik denk dat mijn pubers het ook te gek gevonden zouden hebben.

Naast de XD cinema was in de sporthal de Drone Academy bezig, ook echt iets voor mijn pubers. In het donker zagen we hoe een drone door verlichte obstakels heen genavigeerd moest worden. Best wel een moeilijk klusje lijkt mij.

optreden in de galleria grandiosaDe afsluiter van de avond was een concert van Alice on the Roof in de Galleria Grandiosa, een overdekte promenade in het midden van het schip.

Aan deze promenade zitten verschillende barretjes, winkeltjes, specialiteitenrestaurants en lounges om te relaxen. Het was een mooie afsluiting van een heerlijke dag op de MSC Grandiosa.

10 km

10 km gelopen op de msc grandiosaMoe maar voldaan kroop in ik mijn bed, en keek nog even op mijn garmin app. Tot mijn verbazing zag ik dat ik vandaag meer dan 10 km gelopen had.

En ook dat ik vaak de trap had genomen i.p.v. op de lift te wachten: ik had 25 verdiepingen omlaag en 30 verdiepingen omhoog gelopen. Ik was vandaag dus ook goed aan mijn dagelijkse beweging toegekomen 😉.

Afscheid

ontbijt op de msc grandiosaNa een ontbijtje in het buffetrestaurant was het alweer tijd geworden om het schip te verlaten. Jammer dat het maar één nachtje was, het smaakte zeker naar meer.

Ik had eigenlijk nog een ritje willen maken in de formule 1 simulator, met de drones willen vliegen, de glijbanen willen uitproberen, en nog een keer het klimparcours af willen leggen, maar dan dit keer zonder angsten.

Ik denk dat mijn kinderen dit schip ook heerlijk zouden hebben gevonden. Wellicht een idee voor onze volgende cruise?

Foto’s

Hieronder vind je nog meer foto’s van mijn bezoek aan de MSC Grandiosa.

 

Meer info MSC Cruises

Ga naar de algemene informatie pagina over MSC Cruises.